solovyov.net

Нам з братом пощастило у дитинстві: на одному з дисків зі збірками ігор була TTD — Transport Tycoon Deluxe . Сенс гри у тому, щоб організувати транспортування товарів з місць виробництва до місць споживання. Бувають короткі маршрути, скажімо, вуголь до ТЕС, бувають довші: залізна руда — сталь — товари, які потім треба возити в міста, щоб вони росли. Перевозити їх можна вантажівками, кораблями, літаками, і, найкраще — потягами. Прокладаєш маршрут, розставляєш семафори, і пішло-поїхало. :) Гроші заробляються на транспортування, до самого товару ти якби відношення не маєш.

Не можу похвалитися, що ми в неї грали дуже добре, скоріш навпаки — але нестачу успіхів ми компенсували часом, проведенним за грою. :) Більше того, час на погратися на комп’ютері був обмежений, тож ми грали спочатку у неї нормально, а потім йшли на вулицю і грали у ттд з друзями там. :) Потім ми трохи підросли, почали відкриватися комп’ютерні клуби, і ми перейшли на мультиплейєрні змагання у третю кваку та, згодом, контру і старкрафт.

І ТТД наче залишився там, у дитинстві, та іноді у спогадах, але вже на першому курсі у ньюсах КПІ я натрапив на обговорення TTDPatch. Сам TTD був, вочевидь, програмою з закритим джерельним кодом, ще й на асемблері — бо Кріс Сойєр таки олдскульний дядько, і навіть Locomotion 2004’го року написаний на асемблері. Але знайшовся чувак за ім’ям Йозеф Дрекслер, який з 96 року (враховуйте, що перший реліз оригінального Transport Tycoon відбувся влітку 94) працював над in-memory покращеннями гри. Цей патч виправляв купу неприємних особливостей гри і додавав багато нових можливостей.

А ще тепер інтернет був значно більший, ніж у 96-97 році, і можна було почитати туторіали, як інші люди грають. Це був ренесанс ТТД для мене і відкриття року для купи народу в общагах, хєхєхє. Ми нормально навчилися грати і заробляти гроші, і взагалі виявилося, що гра фанова не тільки для 11-річних дітей.

А у 2004-му Людвіг Стрігеус (який згодом стане доволі відомим, бо він є автором μTorrent) стартував проект OpenTTD . Все ж таки TTDPatch не міг зробити всього, що хотілося спільноті, тож реімплементація гри на C з відкритим джерельним кодом це було то шо треба. Воно вистрілило і розробка йде до сих пір: їх сайт каже, що останній реліз, 1.11.2, вийшов 3 травня — незабаром вже буде 20 років проекту!

Останнього разу я серйозно грав років з 10 тому… якось у вільну суботу зранку згадав і пішов подивитися, що там нового, аж тут роздупляюся, поруч холодний чай, сонце вже зайшло і дуже хочеться їсти. :) Дуже небезпечна гра для мене, виявляється.

Не знаю, чому воно згадалося, але якщо ви ніколи не грали — дуже рекомендую. :) Воно виглядає олдскульно, і в неї не пограєш на тач-скрінах та без мишки, але якщо ви все ще можете собі дозволити грати хардкорно — за столом з мишкою — то це купа фану. Але підготуйте собі якусь їжу до того, як вмикати гру! 😀

(@ tg)